zondag 20 februari 2011

Vier F-16’s voor luchtsteun politiemissie Kunduz

De politietrainingsmissie die Nederland naar Kunduz stuurt wordt ondersteund door vier F-16 gevechtsvliegtuigen die worden gestationeerd op het vliegveld van Mazar-e Sharif, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Balkh.

Een woordvoeder van het ministerie van Defensie meldt dat de toestellen zijn bedoeld om bermbommen op te sporen, maar ook kunnen worden ingezet om luchtsteun te verlenen aan Nederlanders en bondgenoten die in nood zijn.

“De Nederlandse F-16’s sporen primair bermbommen op, maar zijn ook beschikbaar voor luchtsteun. De Nederlandse contingentscommandant heeft mandaat de toestellen in te zetten als er landgenoten in nood zijn.

Net als de Nederlanders en de Afghanen die ze begeleiden kunnen rekenen op steun van de bondgenoten, zijn ook de Nederlandse gevechtsvliegtuigen beschikbaar indien de partners in acute nood verkeren, én de toestellen op dat moment in de lucht zijn. In het laatste geval is ook toestemming nodig van de Nederlandse contingentscommandant.”

Momenteel heeft Nederland 4 F-16’s gestationeerd op het internationale vliegveld van de stad Kandahar in het zuidwesten van Afghanistan.

Deze Air Task Force (ATF) wordt dagelijks ingezet om onder meer IED’s (geïmproviseerde explosieven) op te sporen en luchtsteun te geven aan de troepen op de grond. De toestellen mogen in heel Afghanistan worden ingezet.