vrijdag 22 april 2011

Nederlandse F-16’s Afghanistan maken 1,5 miljoenste foto met RecceLite

De Nederlandse F-16’s van de Air Task Force (ATF) die gestationeerd zijn op Kandahar Air Field in het zuidoosten van Afghanistan hebben deze week de 1,5 miljoenste foto met RecceLite afgeleverd.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld. De foto werd dinsdag gemaakt met het digitale luchtverkenningssysteem RecceLite. Sinds september 2009 vliegen de Nederlandse F-16’s met de RecceLite pods.

Defensie zegt dat de toestellen met het systeem dagelijks een bijdrage leveren aan het opsporen van geïmproviseerde explosieven (IED’s), routeverkenningen en de veiligheid van de uitgezonden ISAF-militairen.

“Naast onze primaire inzet voor de opsporing van IED’s blijkt RecceLite ook het werkpaard voor tactische fotoverkenning te zijn,” zegt luitenant-kolonel Erik Rab, de commandant van de Air Task Force.

Nederland en Italië zijn de enige coalitiepartners in het gebied die over de technologie beschikken. Door de grote bijdrage aan de veiligheid is er veel vraag naar bij de coalitiepartners.

Luchtsteun
Naast verkenningsvluchten leveren de Nederlandse F-16’s ook luchtsteun wanneer eenheden van de International Security Assistance Force (ISAF) in problemen komen.

Ook kan het toestel, dankzij de Advanced Targetting POD dat voorzien is van het ROVER-datalinksysteem, direct filmbeelden van het gebied doorgeven aan grondtroepen.

Kandahar Air Field
Defensie meldt verder over Kandahar Air Field dat dit met circa 5.000 vliegbewegingen per week het drukste vliegveld ter wereld is met slechts 1 start- en landingsbaan.

Op het vliegveld en de omliggende militaire terreinen zijn 30.000 militairen en burgers gehuisvest.

Deze zomer zullen de Nederlandse F-16’s worden overgeplaatst naar het vliegveld van de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, om luchtsteun te kunnen geven aan Nederlandse troepen en bondgenoten in dit deel van het land.

Het is de bedoeling van het kabinet dat vanaf eind augustus de Air Task Force met 120 personen operationeel zal zijn in het noorden van Afghanistan.