woensdag 14 september 2011

F-16’s Air Task Force vanaf oktober naar Mazar-e-Sharif in Noord-Afghanistan.

De 4 Nederlandse F-16’s die de politiemissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz moeten ondersteunen zullen vanaf oktober naar het vliegveld van de stad Mazar-e-Sharif verhuizen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De Nederlandse Air Task Force (ATF) opereert op dit ogenblik nog vanaf Kandahar Airfield (KAF) in het zuiden van Afghanistan.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de F-16’s in augustus vanaf Mazar-e-Sharif operationeel zouden zijn, maar minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) meldde onlangs aan de Kamer dat dit is uitgesteld tot november omdat de infrastructuur in Mazar-e-Sharif nog niet gereed was.

De genie- en CIS-eenheden (Communicatie- en InformatieSystemen), brengen momenteel op de nieuwe thuisbasis van de toestellen de infrastructuur en verbindingen in gereedheid.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz. Hier is ook het hoofdkwartier van het Regionaal Commando Noord van de International Security Assistance Force (ISAF), die wordt geleid door de NAVO, gehuisvest.

Momenteel zijn de Nederlandse politietrainers in Kunduz aan het werk om de behoeften van de Afghan Uniformed Police (AUP) te inventariseren. Dit moet helpen bij de trainingen en de begeleiding van agenten.

De 4 F-16's hebben tot taak om in geval van nood Nederlandse militairen en bondgenoten te steunen en bermbommen op te sporen. De toestellen hebben een mandaat om boven heel Afghanistan ingezet te kunnen worden.

Zie ook:
Nederlandse F-16's twee maanden later operationeel vanaf Mazar-e-Sharif