dinsdag 24 mei 2011

Bevelsoverdracht Air Task Force op Kandahar Airfield

Luitenant-kolonel Erik Rab heeft zaterdag het commando over de Nederlandse Air Task Force (ATF) op Kandahar Airfield overgedragen aan zijn rangenoot Marten Hendriksma.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De overdracht vond plaats in het zuiden van Afghanistan in aanwezigheid van het vertrekkende en het nieuwe detachement en enkele internationale gasten.

Bezuinigingen
Erik Rab bedankte de medewerkers van zijn eenheid en benadrukte daarbij dat het een bewogen periode is geweest.

Hij doelde daarbij in het bijzonder op de door de regering afgekondigde bezuinigingsmaatregelen bij de krijgsmacht, omdat personeel uit zijn detachement daarvan direct de gevolgen voelt.

Verhuizing
De Nederlandse Air Task Force (ATF) verhuist deze zomer vanaf Kandahar Airfield (KAF) in het zuidoosten van Afghanistan naar het vliegveld van Mazar-e-Sharif in het noorden van het land.

Hendriksma zei daarover in zijn toespraak: “Voor ATF-17 staat de uitzending mede in het teken van de voorbereiding en uitvoering van de verhuizing. Deze verplaatsing betekent voor ATF-17 een bijzondere maar ook een zeer uitdagende periode.”

Het detachement gaat vanaf Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, een buurprovincie van Kunduz, de politietrainingsmissie ondersteunen.

De toestellen kunnen ook in heel Afghanistan worden ingezet om bondgenoten te helpen wanner die in nood verkeren.

De regering meldde onlangs dat het de bedoeling is dat de F-16’s in augustus operationeel zijn vanaf Mazar-e-Sharif.

De Nederlandse Air Task Force draagt met 4 F-16’s en circa 120 man personeel sinds 2002 bij aan de International Security and Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.

Tijdens de Nederlandse missie in Uruzgan waren er 6 F-16’s gestationeerd in Kandahar.

Sinds november 2006 vliegen de Nederlandse F-16’s hun missies vanaf Kandahar Airfield. Daarvoor vlogen de gevechtsvliegtuigen vanaf Manas in KirgiziĆ« en Kabul International Airport.