woensdag 6 juli 2011

Nederlandse F-16’s voor het eerst actief in gebied politietrainingsmissie Kunduz

Twee F-16’s van de Air Task Force hebben maandag het gebied rondom Kunduz in kaart gebracht. Met de terugkeer op Kandahar Airfield was de eerste inzet voor ondersteuning van de nieuwe politietrainingsmissie in Afghanistan een feit.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld. Tijdens een 3 uur durende vlucht hebben de vliegers met behulp van het RecceLite fotoverkenningsysteem het gebied rondom Kunduz verkend.

Luitenant-kolonel Marten Hendriksma, de commandant Air Task Force (ATF), zei: “Eén van de manieren om ondersteuning te geven, is het leveren van informatie. Met de geavanceerde sensoren aan onze F-16’s kunnen we eenheden voorzien van “real time” informatie over de situatie op de grond vanuit de lucht.”

“Met het RecceLite-systeem maken wij zeer hoogwaardige foto’s van gebieden en wegen. Op deze manier gaan wij dagelijks op zoek naar bermbommen, één van de grootste bedreigingen voor grondtroepen en de Afghaanse bevolking,” aldus Hendriksma.

Naast het zoeken naar bermbommen worden de F-16’s ingezet voor verkenning en beveiliging.

RecceLite wordt ook het werkpaard voor tactische fotoverkenning genoemd. Sinds 2009 zijn er al ruim 1,5 miljoen foto’s mee afgeleverd.

Kandahar Airfield
De Nederlandse toestellen zijn nu nog gestationeerd op de internationale luchtmachtbasis Kandahar Airfield in Zuid-Afghanistan.

Vanaf deze basis leveren zij sinds 2006 dagelijks ondersteuning aan ISAF-grondtroepen. De belangrijkste taak wordt nu de ondersteuning van de politiemissie in Kunduz.

In geval van nood kunnen de toestellen als ze in de lucht zijn ook bondgenoten te hulp komen.

Vanaf 2002 levert de Koninklijke Luchtmacht met F-16’s een bijdrage aan de ISAF-missie boven Afghanistan. Eerst gebeurde dit vanuit Manas in Kirgizië, vervolgens vanuit Kabul en momenteel vanaf Kandahar.

Het is de bedoeling dat de F-16’s deze zomer verhuizen naar het vliegveld bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.