maandag 17 oktober 2011

Luchtmacht gestopt met F-16 missies vanaf Kandahar Airfield in zuiden Afghanistan

De Nederlandse F-16-operaties vanaf Kandahar Airfield in zuidelijk Afghanistan zijn na ruim 5 jaar beëindigd. Dat gebeurde zaterdag na een laatste bewapende verkenningsvlucht. Nederlandse F-16’s gaan vanaf 1 november vanuit Mazar-e-Sharif opereren.

Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. “Daarmee is volgens detachementcommandant luitenant-kolonel Leo van Bruggen weer een stukje aan de historie van de Koninklijke Luchtmacht toegevoegd.”

Tijdens de laatste vlucht klokte de 18e rotatie van de Air Task Force (ATF) bovendien het 18.000ste vlieguur in Afghanistan.

De gevechtsvliegtuigen vlogen talloze missies om grondtroepen van de International Security Assistance Force (ISAF) te ondersteunen.

De toestellen spoorden bermbommen op en voerden verkenningsmissies uit. Ook werden wapens ingezet om troepen van de ISAF te hulp te komen.

Mazar-e-Sharif
De Air Task Force is zondag begonnen met de verhuizing naar Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan waar de luchtmachteenheid de Politie Trainings Missie gaat ondersteunen.

De F-16’s in Kandahar worden gereedgemaakt voor terugkeer naar Nederland, het benodigde materieel wordt wel ingepakt en naar het vliegveld van Mazar-e-Sharif te verhuizen.

Eind oktober arriveren nieuwe F-16’s vanuit Nederland in Mazar-e-Sharif. Op 1 november is de luchtmacht daar dan volledig operationeel. Tot die tijd leveren coalitiepartners van ISAF luchtsteun voor de politietrainingsmissie.