dinsdag 1 november 2011

Nederlandse F-16’s operationeel vanaf Mazar-e-Sharif om missie Kunduz te steunen

Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag voor het eerst vanuit de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif verkenningsvluchten uitgevoerd. Twee F-16’s voeren nu twee keer per dag vluchten uit voor de missie in Kunduz.

Met de komst van de toestellen wordt de Nederlandse ondersteuning aan de politiemissie in Kunduz en aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan van de NAVO ook vanuit de lucht voortgezet.

Afgelopen donderdag vertrokken 4 nieuwe Nederlandse F-16’s van Vliegbasis Volkel naar Afghanistan. Deze zijn vrijdag aangekomen in Mazar-e-Sharif. De toestellen die in Kandahar waren gestationeerd zijn teruggekeerd naar Nederland.

Twee F-16’s voeren twee keer per dag verkenningsvluchten uit voor de missie in Kunduz. De toestellen worden ingezet om bermbommen op te sporen. Ze kunnen ook worden gebruikt om luchtsteun te geven bij gevechten.

RecceLite
De Nederlandse F-16’s beschikken over het digitale luchtverkenningssysteem RecceLite.

Hiermee moeten ze dagelijks een bijdrage leveren aan het opsporen van geïmproviseerde explosieven (IED’s), routeverkenningen en de veiligheid van de uitgezonden ISAF-militairen.

Het Nederlandse detachement in Mazar-e-Sharif is volledig operationeel, hoewel er op de basis nog volop wordt gebouwd.

In Mazar-e-Sharif waren 120 Nederlandse troepen gestationeerd. Door de komst van het F-16 detachement zijn dat er nu ongeveer 200.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

In Camp Marmal in Mazar-e-Sharif is het hoofdkwartier gevestigd van het Regionaal Commando Noord van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan.

De Nederlandse F-16’s waren de afgelopen twee weken niet operationeel in Afghanistan vanwege de verhuizing van de Air Task Force (ATF) van de Zuid-Afghaanse stad Kandahar naar Mazar-e-Sharif.

De Nederlandse taken werden in de tussentijd waargenomen door bondgenoten.