donderdag 26 januari 2012

Luchtmachtdetachement terug uit Mazar-e-Sharif op Vliegbasis Eindhoven

De 18e lichting van de Air Task Force, het Nederlandse luchtmachtdetachement in Afghanistan, is woensdagavond uit het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif op Vliegbasis Eindhoven teruggekeerd.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag in een verklaring bekendgemaakt. Het detachement stond onder bevel van luitenant-kolonel Leo van Bruggen.

De Air Task Force (ATF) 18 heeft tijdens de ruim 4 maanden durende uitzending met F-16-gevechtsvliegtuigen eerst vanaf Kandahar en vervolgens vanaf Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif de internationale ISAF-missie van de NAVO en de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz ondersteund.

Taken Air Task Force
Een belangrijke taak van de ATF is het opsporen van bermbommen met het RecceLite-fotoverkenningsysteem.

Daarnaast ondersteunen de F-16’s de internationale grondtroepen ven de Interational Security Assistance Force van de NAVO in heel Afghanistan.

Dit kan in het uiterste geval met geweld, maar bijvoorbeeld ook door een zogenoemde show of force, waarbij de toestellen hun aanwezigheid tonen om vijandelijkheden af te schrikken.

Het detachement verhuisde van Kandahar Airfield in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar naar het vliegveld van Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif in de provincie Balkh in Noord-Afghanistan. Balkh is de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De verhuizing werd uitgevoerd omdat de Nederlandse politietrainingsmissie, die afgelopen zomer in Kunduz startte, vanuit Mazar-e-Sharif beter ondersteund kan worden.

Inzet boven Afghanistan
De Koninklijke Luchtmacht is vanaf 2003 met F-16’s boven Afghanistan actief. Deze opereerden eerst vanuit Kirgizië. Vervolgens werden ze overgeplaatst naar Kabul International Airport bij de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Sinds eind 2006 vlogen de toestellen vanaf Kandahar Airfield om de Nederlandse missie in Uruzgan te ondersteunen.

Aan de periode van 5 jaar in Kandahar kwam in oktober 2011 een einde met de overplaatsing naar Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan.

Het nu teruggekeerde detachement stond onder leiding van luitenant-kolonel Leo van Bruggen. Van Bruggen en zijn manschappen zijn afgelost door de ATF-19, die onder bevel staat van luitenant-kolonel Geert Ariëns.

Zie ook:
Nieuwe rotatie luchtmacht op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif