dinsdag 17 april 2012

F-16’s Air Task Force Mazar-e-Sharif zetten wapens in boven Afghanistan

Nederlandse F-16’s in Afghanistan hebben bondgenoten op de grond ondersteund die onder vuur lagen. De F-16’s van de Air Task Force voerden hun actie uit boven de Noordwest-Afghaanse provincie Badghis.

Dat heeft een wordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De F-16’s zetten in de provincie Badghis (in het oosten van Afghanistan, schrijft Defensie) wapens in om een aanval van opstandelingen af te slaan.

De jachtvliegtuigen ondernamen een verkenningvlucht, maar kregen vervolgens een nieuwe taak.

De provincie Badghis hoort bij de Regio West-Afghanistan van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO. De provincie wordt geleid door Spanje.

Het ANP meldt over het incident dat de Nederlandse gevechtsvliegtuigen in de lucht zaten voor een reguliere missie toen de Amerikanen om hulp vroegen.

Het was de tweede keer dat de F-16's bommen gooiden sinds ze zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif om de politiemissie in Kunduz te ondersteunen.

Eerder dit jaar maakten de piloten gebruik van hun wapensystemen toen ze Italiaanse soldaten te hulp kwamen in de West-Afghaanse provincie Farah.

Faryab
Bij een andere missie, boven de provincie Faryab, voerden Nederlandse F-16’s een zogenoemde show of force uit op verzoek van grondtroepen.

De aanwezigheid van de toestellen was voldoende om de opstandelingen te ontmoedigen vijandelijke acties te ondernemen.

De provincie Faryab hoort tot de ISAF-regio Noord-Afghanistan. De provincie wordt geleid door Noorwegen.

De Nederlandse F-16’s van de Air Task Force zijn gestationeerd op het vliegveld van Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Sinds kort mogen de toestellen ook opstijgen om bondgenoten te ondersteunen. Voorheen mochten ze alleen voor coalitiepartners in actie komen wanneer ze al in de lucht waren.

Zie ook:
F-16’s Air Task Force Afghanistan mogen ook opstijgen om bondgenoten te helpen