dinsdag 25 september 2012

Air Task Force (ATF 21) van luchtmacht aan de slag in Mazar-e-Sharif

Lichting 21 van de Air Task Force (ATF-21) heeft op het Nederlandse deel van Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif het stokje overgenomen van de Air Task Force 20 (ATF-20).

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dinsdag in een verklaring dat de commando-overdracht het officiële startsein vormde voor de werkzaamheden van dit nieuwe detachement van de Koninklijke Luchtmacht in Afghanistan.

De soldaten van de nieuwe lichting arriveerden in Mazar-e-Sharif via het vliegveld van Termez in Oezbekistan.

De Air Task Force ondersteunt met 4 F-16-gevechtsvliegtuigen en ongeveer 100 manschappen vanaf het vliegveld bij Mazar-e-Sharif de politietrainingsmissie in Kunduz.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz. In Mazar-e-Sharif is ook het hoofdkwartier gevestigd van het Regionaal Commando Noord-Afghanistan van de International Security Assistance Force (ISAF).

De toestellen mogen boven heel Afghanistan in actie komen en indien nodig hun wapensystemen inzetten.

De Air Task Force 20, onder bevel van luitenant-kolonel-vlieger Bart Bakker, opereerde boven Afghanistan sinds 15 mei, toen Bakker het bevel overnam van zijn ranggenoot Geert Ariëns, die de ATF-19 leidde.F-16’s ondersteunen Afghaans konvooi
2 F-16-jachtvliegtuigen van de Air Task Force zijn zaterdag een konvooi van Afghaanse veiligheidstroepen in de noordoostelijke provincie Laghman te hulp gekomen, zo meldt het ministerie van Defensie.

Het Afghaans konvooi werd onder vuur genomen door opstandelingen. Na aankomst van de F-16’s boven het gebied beëindigden de aanvallers het vuurcontact. De Nederlandse F-16’s hebben bij deze actie geen wapens ingezet.

Zie ook:
Bart Bakker nieuwe commandant Air Task Force Mazar-e-Sharif