dinsdag 1 mei 2012

F-16 bombardeert in Afghanistan om bondgenoten te steunen

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben boven de provincie Wardak, in het oosten van Afghanistan, troepen van de Internationale Coalitie ondersteund. Hierbij heeft een F-16 zaterdag een bom afgeworden.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dinsdag in een verklaring dat in Wardak bondgenoten onder vuur waren komen te liggen.

Een jachtvliegtuig van de Air Task Force (ATF) wierp vervolgens een bom af op de vijandelijke mortierstellingen.

Defensie zegt dat de inzet succesvol was, want het vuurcontact werd beƫindigd.

Show of force in Logar
Ook in de Oost-Afghaanse provincie Logar zijn F-16-toestellen van de Nederlandse ATF in actie gekomen. Zondag voerden ze daar twee keer een zogenoemde “show of force” uit.

Hierbij vuurden ze twee “flares” af. Dit zijn lichtkogels.

Met een show of force proberen de piloten vijandelijkheden af te schrikken door hun aanwezigheid te tonen zonder dat ze hun wapens inzetten.

De provincies Wardak en Logar horen tot het Regionaal Commando Oost-Afghanistan van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO. Deze regio wordt geleid door de VS.

Het oosten en het zuiden van Afghanistan staan bekend als de meest gewelddadige gebieden in het al 32 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde Aziatische land.

Nederland heeft 4 F-16’s gestationeerd op het vliegveld van Camp Marmal bij de stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De toestellen hebben tot taak de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz te ondersteunen met verkenningsvluchten.

In geval van nood kunnen ze ook Nederlandse manschappen of bondgenoten te hulp komen waarbij ze hun wapensystemen mogen gebruiken.