maandag 21 mei 2012

Bart Bakker nieuwe commandant Air Task Force Mazar-e-Sharif

De bevelsoverdracht wordt gesymboliseerd door het overdragen van de vlag (Foto: ministerie van Defensie)
Luitenant-kolonel-vlieger Bart Bakker heeft op dinsdag 15 mei het bevel over de Nederlandse Air Task Force in Mazar-e-Sharif, in het noorden van Afghanistan, overgenomen van zijn ranggenoot Geert Ariëns. Daarmee is de Air Task Force 20 (ATF 20) een feit.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldde vorige week dat dit gebeurde ten overstaan van beide detachementen, collega-militairen in het gebied en internationale gasten.

Bakker bedankte Air Task Force 19 (ATF-19) voor hun uitstekende werk. Hij zei: “Maar: vanaf nu is de ATF-taak van ons.”

Het 20e luchtmachtdetachement (ATF 20) arriveerde zaterdag 12 mei op Camp Marmal, de militaire basis in het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif, vanwaar de Koninklijke Luchtmacht in Afghanistan opereert.

Stabiliserend
Defensie bericht dat Bart Bakker in zijn speech het woord richtte tot zijn detachement.

Hij zei: “Ondanks dat het lijkt dat gewapend ingrijpen in een steeds meer stabiliserend Afghanistan minder noodzakelijk is, heeft in de afgelopen periode 3 keer een wapeninzet plaatsgevonden.”

“Hiermee wordt de noodzaak van onze aanwezigheid met F-16’s bekrachtigd. Ons wapenplatform wordt nog vaak gebruikt als afschrikmiddel op het moment dat grondtroepen onder vuur liggen.”

De Nederlandse F-16’s kunnen in noodsituaties in heel Afghanistan bondgenoten te hulp komen. Daarbij kunnen ze hun wapensystemen inzetten, of een zogenoemde “show of force” uitvoeren, om met hun aanwezigheid vijandelijkheden af te schrikken.

Bescherming
De Air task Force (ATF) neemt met 4 F-16-jachtvliegtuigen deel aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan die wordt geleid door de NAVO.

De eenheid bestaat uit vliegers en ondersteunend personeel en wordt primair ingezet voor de bescherming van de Nederlandse politietrainers die hun missie uitvoeren in de naastgelegen provincie Kunduz.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz. De F-16’s zijn daar gestationeerd op het vliegveld van Camp Marmal.

De gevechtsvliegtuigen patrouilleren dagelijks en speuren daarbij met behulp van het RecceLite-fotoverkenningsysteem naar geïmproviseerde explosieven.

Steun aan bondgenoten
De F-16’s mogen sinds begin mei het luchtruim kiezen om luchtsteun te leveren aan coalitiepartners in nood.

Aanvankelijk mocht dit alleen als ze al in de lucht waren voor de uitvoer van een reguliere opdracht.

Luitenant-kolonel Geert Ariëns nam het commando over het detachement van de Koninklijke Luchtmacht in Mazar-e-Sharif op 17 januari over van zijn ranggenoot Leo van Bruggen.

Zie ook:
Nieuwe lichting Air Task Force in Afghanistan aangekomen
F-16’s Mazar-e-Sharif gereed op te stijgen om bondgenoten te steunen
Nieuwe rotatie luchtmacht in Mazar-e-Sharif