woensdag 13 april 2011

Nederlandse F-16’s opnieuw in actie boven Afghanistan

Nederlandse F-16’s zijn vorige week ISAF-grondtroepen te hulp geschoten die betrokken waren bij een incident met een geïmproviseerd explosief en die in een gevechtssituatie waren beland.

De jachtvliegtuigen wisten in de situatie met het explosief door laag over te vliegen en gebruik te maken van flares (fakkels) een mogelijke hinderlaag op de grond te voorkomen. Zo meldde het ministerie van Defensie dinsdag.

Eerder al werden ISAF-grondtroepen ontzet uit een gevechtssituatie toen ze door vijandelijke strijders met een RPG-raketwerper werden belaagd.

De F-16-vliegers wisten door samen te werken met een contactpersoon op de grond de dreiging te neutraliseren. Op deze wijze voorkwamen ze vijandelijke acties tegen coalitiegenoten.

Het ministerie van Defensie maakt geen melding van slachtoffers door de inzet van de toestellen.

Kandahar Airfield (KAF), waar momenteel nog vier Nederlandse F-16 zijn gestationeerd, is de afgelopen week eenmaal het doel geweest van een raketaanval. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse F-16’s met de komst van de politiemissie in Kunduz overgeplaatst worden naar het vliegveld van de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, zodat ze indien nodig luchtsteun kunnen geven aan Nederlandse troepen en bondgenoten in het noorden van Afghanistan.

Zie ook:
Vier F-16’s voor luchtsteun politiemissie Kunduz