donderdag 28 april 2011

Lof tijdens parade Gilze Rijen voor Nederlandse helikopterinzet Afghanistan

Helikopterpersoneel van Defensie heeft woensdag met een parade in Gilze Rijen samen met het thuisfront stilgestaan bij de helikopterinzet in Afghanistan. Sinds november 2010 zijn alle helikopters weer terug in Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat met de parade de vrijwel onafgebroken ISAF-operaties vanaf 2004 tot eind 2010 werden gemarkeerd.

De ceremonie vond plaats op de Vliegbasis Gilze-Rijen en werd bijgewoond door prof. mr. Pieter van Vollenhoven en kapitein b.d. Frits den Ouden. Den Ouden is Ridder in de Militaire Willems-Orde.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen zei: “De helikopters zijn bij de ISAF-operatie van cruciaal belang gebleken. Of het er nou om ging de troepen en hun uitrusting op moeilijk bereikbare plaatsen neer te zetten, of eenheden op de grond met vuursteun te beschermen.”

Jansen sprak tot het personeel: “U was er en maakte het verschil. En dat deed u in een aantal gevallen met gevaar voor eigen leven. Het getuigt van uw professionalisme en toewijding dat de operaties tot een goed einde zijn gebracht.”

Helikopters
Apache-gevechtshelikopters zijn vanaf 2004 uitgezonden naar Afghanistan. De meeste tijd waren zij gestationeerd in Tarin Kowt, de hoofdstad van de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Vanaf 2006 losten Cougar- en Chinook-transporthelikopters elkaar om het half jaar af, met Kandahar Airfield in de zuidoostelijke provincie Kandahar als uitvalsbasis.

Vanaf november 2010 zijn alle helikopters weer terug op Vliegbasis Gilze-Rijen, hun thuisbasis.

Gevechtsinsigne
Ongeveer 50 militairen kregen tijdens de ceremonie op de Brabantse basis de gevechtsinsigne uitgereikt voor hun optreden onder vijandelijk vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden.

Zij kregen de onderscheiding uit handen van Van Vollenhoven, die tevens reservekolonel van de luchtmacht is, Den Ouden, die ook drager is van het Vliegerkruis, en luitenant-generaal Jansen en commandant Defensie Helikopter Commando commodore Theo ten Haaf.

De parade werd muzikaal opgeluisterd door de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en bestond uit de verschillende squadrons van het Defensie Helikopter Commando.

De parade werd afgesloten met een fly-by van Apaches, Chinooks en Cougars.

Air Task Force
Samen met de Nederlandse F-16’s die nu nog opereren vanaf Kandahar Airfield maakten de helikopters deel uit van de Air Task Force (ATF) van Nederland in Afghanistan.

De 4 F-16’s zullen vanaf augustus 2011 gaan opereren vanaf het vliegveld van Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan. Voor de nieuwe missie naar Kunduz staan geen helikopters gepland.