woensdag 14 december 2011

F-16’s Air Task Force Afghanistan voeren show of force uit

Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen van de Air Task Force (ATF) hebben afgelopen week in Afghanistan een zogenoemde show of force uitgevoerd. Hierbij vliegen ze laag over om vijandelijkheden af te schrikken.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie dinsdag gemeld. De toestellen voerden de show of force uit om Afghaanse en coalitie-eenheden die onder vuur lagen te ondersteunen.

Na de actie van de F-16’s werd het vuurcontact beëindigd. Defensie meldt niet de exacte locatie van het optreden van de gevechtstoestellen.

De toestellen waren aanvankelijk bezig met een verkenningsvlucht boven de provincie Faryab, in het noordwesten van Afghanistan, waar onder meer NAVO-ISAF-troepen uit Noorwegen zijn gelegerd.

Tijdens de actie hebben de F-16’s volgens Defensie hun wapens niet ingezet. Defensie meldt niet de exacte locatie van het optreden van de toestellen.

Air Task Force (ATF)
De Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz wordt ondersteund door vier F-16’s.

Deze Air Task Force is gestationeerd op het vliegveld van Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De vliegtuigen voeren verkenningsvluchten uit en kunnen in geval van nood Nederlandse eenheden of bondgenoten te hulp schieten. Ze mogen boven heel Afghanistan in actie komen.

Zie ook:
Nederlandse F-16’s operationeel vanaf Mazar-e-Sharif om missie Kunduz te steunen