zaterdag 17 november 2012

Soldaten ATF-20 ontvangen Herinneringsmedaille Vredesoperaties

Ruim 100 militairen van de Air Task Force 20 van de Koninklijke Luchtmacht hebben donderdag op Vliegbasis Leeuwarden de Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties gekregen.

De medailles werden uitgereikt door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Bij de uitreiking waren ook Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger aanwezig.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dat Hennis in haar toespraak onder meer zei: “U en uw collega’s, wagen zich in de vuurlinie om ons land veiliger en sterker te maken. Daar heb ik groot respect voor. Dat verdient een groot applaus.”

De soldaten van de Air Task Force 20 (ATF-20) hebben tussen mei en september dit jaar in Afghanistan gediend.

De bewindsvrouw zei verder: “U, mannen en vrouwen van de Nederlandse krijgsmacht, u bént die militaire kracht die Nederland zo hard nodig heeft.”

“Maandenlang hebt u in Noord-Afghanistan gewaakt over de veiligheid van collega’s en bondgenoten. De commando-overdracht had ternauwernood plaatsgevonden of de F-16 moest de lucht in, omdat er coalitietroepen in nood verkeerden.”

IJzersterk merk
Hennis-Plasschaert omschreef de Nederlandse strijdkrachten als een ijzersterk merk in het buitenland, maar zei ook dat in het binnenland nog aan beeldvorming gewonnen kan worden.

Ze zei: “En het zou me een lief ding waard zijn als dit ook voor iedereen in Nederland duidelijk is. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat we juist in het binnenland nog een wereld te winnen hebben als het gaat om beeldvorming en imago.”

Air Task Force
De militairen die de medaille ontvingen zijn voor het grootste deel afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden. Ze waren tussen mei en september van dit jaar uitgezonden naar Afghanistan.

Zij maakten daar deel uit van de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO. De ISAF heeft tot taak om de Afghaanse overheid te steunen om voor veiligheid en wederopbouw in het land te zorgen.

Lichting 21 van de Air Task Force (ATF-21) nam eind september op Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif het stokje over van de Air Task Force 20.

De Air Task Force bestaat uit 4 F-16-gevechtsvliegtuigen en 120 man personeel. Het detachement wordt ingezet voor de bescherming van de Nederlandse politietrainers in Kunduz.

De toestellen sporen onder meer geïmproviseerde explosieven op met behulp van het RecceLite-fotoverkenningssysteem. De gevechtsvliegtuigen ondersteunen ook ISAF-grondtroepen, indien nodig ook in andere provincies van Afghanistan.

De Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan deelnemers van vredesoperaties die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen.