vrijdag 8 maart 2013

F-16’s blijven in Afghanistan ondanks vervroegd eind politiemissie Kunduz

Het kabinet heeft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat Nederland op 1 juli 2013 stopt met de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. De F-16’s in Mazar-e-Sharif blijven echter operationeel.

Het personeel en het materieel hebben uiterlijk 1 november de Duitse basis in Kunduz verlaten, maar Nederland blijft in Kunduz militair betrokken met de inzet van de 4 F-16’s vanaf Mazar-e-Sharif tot in 2014.

Ook het programma om de rechtsstaat te versterken gaat verder tot in 2014 en Nederland blijft de Europese trainingsmissie EUPOL in Kabul ondersteunen.

De F-16-gevechtsvliegtuigen blijven de taken uitvoeren onder het huidige mandaat en ondersteunen daarnaast de terugtrekking van de Nederlandse eenheden.

De Nederlandse Air Task Force (ATF) bestaat uit een detachement van 4 F-16’s en ongeveer 120 manschappen die zijn gestationeerd op Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz. Hier is ook het hoofdkwartier van de ISAF-Regio Noord-Afghanistan gehuisvest.

De F-16's mogen boven heel Afghanistan in actie komen en daarbij hun wapensystemen gebruiken.

Zie ook:
Politiemissie Kunduz eindigt 1 juli, missie F-16’s en versterking rechtsstaat verder