dinsdag 9 april 2013

F-16 bombardeert in Afghanistan om bondgenoten te steunen

F-16 op de nieuwe taxibaan in Mazar-e-Sharif: foto ministerie van Defensie
Een F-16-gevechtsvliegtuig van de Air Task Force (ATF) in Mazar-e-Sharif heeft de afgelopen week in de Oost-Afghaanse provincie Wardak een bom afgeworpen om Amerikaanse bondgenoten te hulp te komen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De Nederlanders hielpen een Amerikaanse eenheid die beschoten werd door opstandelingen.

“Op aanwijzing van de Amerikanen wierp een F-16 een bom af op de positie waarvan zij beschoten werden. Na deze wapeninzet eindigde de beschieting,” aldus Defensie.

De Nederlandse F-16’s hielpen eerder een eenheid uit TsjechiĆ« in de provincie Wardak. Hierbij toonden de piloten hun aanwezigheid door hard en laag over te vliegen, om zo mogelijke opstandelingen af te schrikken.

Nieuwe taxibaan
Nederland heeft op Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif vier F-16’s gestationeerd.

De toestellen zijn bedoeld om de politietrainingsmissie in de naburige provincie Kunduz te ondersteunen en bondgenoten in nood te helpen.

De jachtvliegtuigen zijn afgelopen week voor het eerst over de nieuwe taxibaan gereden richting de start- en landingsbaan. Daarmee ontwijken de piloten de Duitse helikopters op Mazar-e-Sharif.

De baan leidt naar een nieuwe opening aan de noordzijde van de opstelplaats van de Nederlandse F-16’s.

Hierdoor hoeven Duitse en Nederlandse toestellen niet langer op elkaar te wachten tijdens het taxiƫn. Dit verzekert ongehinderde luchtsteun.

De Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz eindigt op 1 juli 2013, maar de F-16’s van de Air Task Force (ATF) van de Koninklijke Luchtmacht blijven nog tot in 2014 in Afghanistan operationeel.

Zie ook:
F-16’s Air task Force Afghanistan tonen kracht met show of force
Militairen Luchtmacht onderscheiden voor inzet Afghanistan
F-16’s blijven in Afghanistan ondanks vervroegd eind politiemissie Kunduz