dinsdag 2 april 2013

F-16’s Air Task Force Afghanistan tonen kracht met show of force

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen van de Air task Force (ATF) zijn de afgelopen week op verzoek van bondgenoten een aantal keer boven Afghanistan in actie gekomen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De F-16-jachtvliegtuigen voerden verkenningsvluchten uit boven verschillende provincies van Afghanistan.

Op verzoek van coalitiepartners is een zogenoemde show of force uitgevoerd boven de provincie Wardak.

Ook boven de provincie Ghazni, in het zuidoosten van het land, toonden de F-16’s op verzoek van grondtroepen tweemaal hun aanwezigheid. De straaljagers hebben bij deze acties hun wapens niet ingezet.

Een show of force is het laag overvliegen om aanwezigheid te tonen en zo aanvallers af te schrikken.

Nederland heeft 4 F-16-gevechtsvliegtuigen met ongeveer 120 manschappen gestationeerd op Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz, waar Nederlandse politietrainers Afghaanse agenten opleiden.

De politietrainingsmissie in Kunduz eindigt op 1juli. De F-16's van de Air Task Force (ATF) blijven nog tot in 2014 in Afghanistan operationeel.

Zie ook:
Militairen Luchtmacht onderscheiden voor inzet Afghanistan
F-16’s blijven in Afghanistan ondanks vervroegd eind politiemissie Kunduz