zondag 12 februari 2012

F-16’s ATF maken tweemiljoenste foto met RecceLite boven Afghanistan

De Nederlandse F-16’s van de Air Task Force (ATF) hebben zaterdag met het fotoverkenningsysteem RecceLite de tweemiljoenste foto afgeleverd die gemaakt is boven Afghanistan.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De analisten van het Tactical Air Reconnaissance Centre op Mazar-e-Sharif ontvangen vervolgens de beelden al terwijl het toestel nog vliegt.

De RecceLite pods zijn gondels met speciale waarnemingsapparatuur die onder het jachtvliegtuig zijn geplaatst.

Na analyse stuurt het RecceLite-grondstation de beelden door naar de coalitiepartners van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO. Zij gebruiken de informatie om de risico’s voor hun grondtroepen te beperken.

Nederland beschikt volgens het ministerie van Defensie als enige coalitiepartner in Afghanistan over de RecceLite verkenningstechnologie. ISAF-partners dienen daarom regelmatig verzoeken in voor verkenningsmissies.

De F-16’s, die gestationeerd zijn op het vliegveld van Camp Marmal bij de stad Mazar-e-Sharif, geven ook directe luchtsteun als grondeenheden in Afghanistan in problemen raken.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz. In Kunduz voert Nederland een politietrainingsmissie uit.

Advanced Targetting Pod
De F-16-gevechtsvliegtuigen kunnen daarnaast met hun Advanced Targetting Pod rechtstreekse luchtbeelden doorgeven aan de grondtroepen. Die hebben daardoor een beter overzicht van hun omgeving.

Nederlandse jachtvliegtuigen opereren sinds 2002 boven Afghanistan.

Het F-16-detachement vliegt sinds september 2009 verkenningsmissies met het RecceLite-systeem.

De luchtmacht draagt met routeverkenningen en het opsporen van geïmproviseerde explosieven dagelijks bij aan de veiligheid van ISAF-militairen, onder wie de Nederlandse politietrainers in Kunduz.

In april 2011 schoot de Air Task Force de 1,5 miljoenste foto met RecceLite.

Indertijd meldde Defensie dat Nederland en Italië de enige coalitiepartners in het gebied zijn die over de technologie beschikken.

Zie ook:
Nederlandse F-16’s Afghanistan maken 1,5 miljoenste foto met RecceLite