dinsdag 28 februari 2012

F-16’s ATF Mazar-e-Sharif in actie boven Oost-Afghanistan

Nederlandse F-16 boven Afghanistan: foto ministerie van Defensie
De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen van de Air Task Force (ATF), die gestationeerd zijn bij Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan, zijn de afgelopen week weer in actie gekomen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De jachtvliegtuigen voerden in het oosten van Afghanistan een show of force uit ter ondersteuning van grondtroepen van coalitiepartners.

Het vijandelijke vuur werd daarop gestaakt.

De exacte locatie van de inzet in het oosten van Afghanistan werd niet gemeld.

Met een zogenoemde show of force tonen de piloten hun aanwezigheid om vijandelijkheden af te schrikken. Hierbij worden de boordwapens niet ingezet.

F-16´s dag aan de grond
Defensie meldt verder dat de F-16´s van de Air Task Force de afgelopen week 1 dag uit voorzorg aan de grond gehouden zijn.

Het vermoeden bestond dat er roestvorming was in de zogenoemde bomlichamen. Na een uitgebreide controle is geen corrosie aangetroffen.

De Nederlandse Air Task Force bestaat uit 4 F-16-gevechtsvliegtuigen en 120 manschappen.

Het detachement is gestationeerd op Camp Marmal bij de stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De toestellen hebben onder meer tot taak om geïmproviseerde explosieven op te sporen met het RecceLite-fotoverkenningssysteem.

De Koninklijke Luchtmacht draagt met routeverkenningen en het opsporen van geïmproviseerde explosieven bij aan de veiligheid van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan.

De jachtvliegtuigen kunnen ook steun verlenen aan bondgenoten die in nood verkeren op de grond en daarbij hun wapens inzetten. De F-16's mogen boven heel Afghanistan in actie komen.