dinsdag 14 februari 2012

F-16’s in actie boven Ghazni in oosten Afghanistan

Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen hebben afgelopen week de politietrainers in Kunduz gesteund en luchtsteun gegeven aan ISAF-troepen in de provincie Ghazni in Oost-Afghanistan.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag in een weekoverzicht bekendgemaakt. “Zo ondersteunden 2 F-16’s bijvoorbeeld de Nederlandse politietrainers, maar gaven ook luchtsteun aan ISAF-partners in de provincie Ghazni.”

De toestellen deden dit met een zogenoemde “show of force” boven mogelijke vuurposities van tegenstanders. Daarbij schoten ze 6 lichtkogels af, zo meldt Defensie.

In de onrustige provincie Ghazni, de oostelijke buurprovincie van Uruzgan, zijn voornamelijk ISAF-militairen uit Polen en de Verenigde Staten gestationeerd.

Met een show of force willen de F-16-piloten hun aanwezigheid kenbaar maken en vijandelijkheden afschrikken.

De F-16’s van de Air Task Force zijn gestationeerd op het vliegveld van Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif. Dit is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De Koninklijke Luchtmacht draagt met routeverkenningen en het opsporen van geïmproviseerde explosieven dagelijks bij aan de veiligheid van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan.

De toestellen kunnen ook steun verlenen aan bondgenoten die in nood verkeren op de grond en daarbij hun wapens inzetten. De F-16's mogen boven heel Afghanistan ingezet worden.

Zie ook:
F-16’s ATF maken tweemiljoenste foto met RecceLite boven Afghanistan
Nieuwe rotatie luchtmacht op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif