dinsdag 8 mei 2012

F-16’s Mazar-e-Sharif gereed op te stijgen om bondgenoten te steunen

F-16 kiest luchtruim in Afghanistan (Foto: ministerie van Defensie)
De Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen in Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan kunnen sinds vorige week ook het luchtruim kiezen om bondgenoten te ondersteunen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dinsdag dat sinds vorige week woensdag de F-16’s van de Air Task Force (ATF) getasked kunnen worden om op te stijgen en luchtsteun te leveren aan coalitiepartners.

Tot voor kort mochten de toestellen alleen opstijgen wanneer Nederlanders in nood verkeerden. Coalitiepartners konden ze alleen te hulp schieten als ze al in de lucht waren voor een andere missie.

Air Task Force
Nederland heeft 4 F-16’s met 120 manschappen gestationeerd op Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De gevechtsvliegtuigen zijn bedoeld om de Nederlande politietrainingmissie in Kunduz te ondersteunen. Ze sporen bermbommen op en voeren verkenningsvluchten uit.

Als Nederlandse eenheden of bondgenoten in nood verkeren mogen ze optreden en daarbij hun wapens gebruiken.

Sinds vorige week zijn ze ook in staat om op te stijgen om bondgenoten indien nodig te helpen. De piloten mogen in heel Afghanistan in actie komen.

Zie ook:
F-16’s Air Task Force Afghanistan mogen ook opstijgen om bondgenoten te helpen
SP wil openheid over inzet F-16's
SP achter verruiming mandaat F-16’s missie Afghanistan