maandag 14 mei 2012

Nieuwe lichting Air Task Force in Afghanistan aangekomen in Mazar-e-Sharif

Het 20e luchtmachtdetachement (ATF 20) is zaterdag op Camp Marmal, de militaire basis in het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif, gearriveerd.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie maandag gemeld. De 100 soldaten waren een dag eerder vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken om de huidige luchtmachteenheid af te lossen. Die verbleef 4 maanden in Afghanistan.

De zogenoemde Air Task Force (ATF) neemt met 4 F-16-jachtvliegtuigen deel aan de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO.

Defensie bericht dat de Nederlandse eenheid uit vliegers en ondersteunend personeel betaat en primair wordt ingezet voor de bescherming van de Nederlandse politietrainers in de naastgelegen provincie Kunduz.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De Air Task Force 19 (ATF 19) volgde in januari zijn voorganger op.

Luchtsteun Air Task Force
De F-16’s van de Ait Task Force mogen sinds vorige week woensdag ook opstijgen voor luchtsteun aan coalitiepartners, aldus Defensie.

“Luchtsteun kan de inzet van wapens betekenen of het afschrikken van mogelijke tegenstanders door zogenoemde show of presence. Tot voor kort mocht dit alleen als ze al in de lucht waren voor een andere opdracht.”

De jachtvliegtuigen worden ook ingezet om geïmproviseerde explosieven op te sporen. Hiervoor hebben ze de beschikking over het RecceLite-fotoverkenningsysteem.

De nieuwe ATF staat onder bevel van detachementscommandant luitenant-kolonel Bart Bakker. Hij wordt momenteel nog ingewerkt en neemt de taak binnenkort over.