woensdag 23 mei 2012

F-16 Mazar-e-Sharif bombardeert in Afghanistan om bondgenoten te helpen

F-16’s van het Nederlandse luchtmachtdetachement in Afghanistan hebben zaterdag grondtroepen van de coalitie in de provincie Badghis, in het noordwesten van Afghanistan, ondersteund en daarbij een bom afgeworpen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. Een F-16 wierp op aangeven van de grondtroepen die ze te hulp kwamen een GPS-geleide bom af op de vuurpositie van opstandelingen.

De F-16’s braken hun verkenningsvlucht af om een coalitie-eenheid te helpen die onder vuur van opstandelingen lag.

Persbureau NOVUM meldt dat Defensie niet met zekerheid kan stellen of en hoeveel opstandelingen bij de aanval omkwamen, maar sloot niet uit dat er slachtoffers zijn gevallen.

De bom die werd afgeworpen brak het offensief van de opstandelingen. Deze trokken zich terug.

Badghis hoort tot het Regionaal Commando West van de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO. De provincie wordt geleid door Spanje.

De Nederlandse F-16´s hebben afgelopen week ook twee keer een zogenoemde “show of force” uitgevoerd. Dit gebeurde boven de Oost-Afghaanse provincie Kunar en de noordoostelijke provincie Badakhshan.

Beide keren vuurden de toestellen flares af om hun aanwezigheid te benadrukken, aldus Defensie.

De F-16’s van de Air Task Force zijn gestationeerd op het vliegveld van Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de zuidelijke buurprovincie van Kunduz waar Nederland een politietrainingsmissie uitvoert.

De toestellen sporen bermbommen op en kunnen in noodsituaties bondgenoten te hulp komen. Ze mogen boven heel Afghanistan in actie komen en daarbij hun wapensystemen inzetten.